De niveau's
foto: Hilde de Wolf met dank aan papa voor het creëren van dit beeldje

De blokfluitlessen zijn ingedeeld in verschillende niveau's

 

Niveau 1

Vanaf 5 jaar kun je al beginnen met het leren spelen op de blokfluit.

Vanaf 6 jaar krijgen we met een goed methode lesboek een brede muzikale vorming: en leren we uit het hoofd spelen (improviseren), noten lezen en schrijven, ritme en maat. In het blokfluitensemble spelen we met alle leerlingen samen. Eén keer ga je voorspelen op een concert.

De blokfluit van jou kan er zo uitzien:

De Breukink sopraan in kunststof of hout

 

 

Niveau 2

Wie na de brede muzikale vorming doorgaat met blokfluit spelen begint ook met

de altblokfluit. De sopraanblokfluit blijft nog steeds een belangrijke rol spelen. Altijd begeleid ik met piano en in een later stadium met de Viola da Gamba. We spelen met alle leerlingen in een ensemble en spelen voor op een concert. We leren onze fluiten oliën.

Moeck 2200 sopraan Moeck alt model Rottenburgh

 

 

Niveau 3

Op dit niveau zullen we de tenorblokfluit introduceren. En hiermee begint een nieuwe wereld van het ensemblespel. We spelen sopraan-, alt- en tenorblokfluit. Daarbij komt het samen spelen met andere instrumenten en spelen we het uitgebreide kamermuziekrepertoire.

 

 

Niveau 4

Om op de basblokfluit te kunnen spelen leren we de bassleutel lezen. Nu is jouw verzameling compleet en kun je in het ensemble alles spelen: sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit.

Je zult merken dat het meeste solorepertoire voor de altblokfluit is geschreven. Je leert verschillende stijlen, notaties en versieringen maken. Na niveau 4 verfijnen we het spel op de blokfluit en je maakt kennis met de Ganassi fluit. Deze 17e eeuwse type blokfluit en het repertoire daarbij brengt je naar de Middeleeuwse en Renaissance muziek uit die tijd. Maar ook de Barok komt aan bod: solo-, kamermuziek en het concertrepertoire zullen je wereld verruimen. Je leert over de verschillende stemmingen. Behalve de moderne 442 Hz ook de 415 Hz die barokorkesten hanteren. Ook blokfluiten worden op deze stemming gebouwd en gebruikt in het concertleven.

Naast de sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit leer je spelen op de sopranino, de Voice-flûte, de barok-g-alt, de ganassi-sopraan en ganassi-g-alt. En de grotere ensemble instrumenten: Grootbas en Subbas.

 

 

Basblokfluit Mollenhauer, Breukink

Renaissance blokfluiten

 

 

 

(geinspireerd door Flauto Nuovo Friesland van Dinie Goedhart)

Oliën van de blokfluit

Ieder jaar worden onze fluiten geolied. Hiervoor hebben we nodig: een vogelveer, een oude theedoek en lijnzaadolie. De blokfluit wordt geheel geolied maar voorzichtig met het blok. Daar mag geen spatje olie op komen dus halen we het blok uit het kopstuk. Het blok wordt gereinigd met alcohol. Zo kunnen onze instrumenten er weer een goed jaar tegen.

www.hildedewolf.com